fredag 31 maj 2013

Blinkerspaken finns till vänster om ratten

Som trafikant i Enköping drabbas jag ofta av bilförare med hjärnbrist, som aktiverar körriktningsvisaren (blinkern) i samma ögonblick som de börjar svänga.

Ett mycket vanligt scenario är följande: Jag cyklar framför en bil som saktar ned och kryper 30 centimeter bakom mitt bakhjul. När jag kommer till en gatukorsning där jag ska rakt fram, kollar jag bakåt och ser att bilen ligger kvar som klistrad vid mitt bakhjul. Eftersom det sannolikt är en mycket förvirrad bilförare, väljer jag det säkra alternativet och stannar för att lyfta upp cykeln på trottoaren. Då ser jag hur bilisten påbörjar högersväng utan att använda blinkern, tvärstannar mitt i svängen och vinkar fram mig.

Bilföraren i fråga representerar en stor grupp av omdömeslösa stollar som dessutom oftast framför sina bilar med enbart parkeringsljuset tänt i tron att det är varselljus.

När man ber dem jämföra sitt "varselljus" med parkeringsljuset, blir de totalt förvirrade och hamnar i någon besynnerlig sorts beslutskoma.

I det läget är det bäst att lämna platsen och hoppas att vederbörande ringer någon närstående som kan ge praktiska råd om en någorlunda trygg hemfärd. Förhoppningsvis låter de bilen stå i fortsättningen. Bussåkning, promenader och cykelturer borde vara förstahandsval för dem.

Som MC-förare i Enköping drabbas jag ofta av prejningar från bilförare som aktiverar körriktningsvisaren (blinkern) i samma ögonblick som de börjar svänga.

Ett mycket vanligt scenario är följande: Jag åker bakom en bil som saktar ned. När farten är så låg att det enda rimliga för mig är att göra en omkörning, svänger bilisten vänster och blinkar vänster samtidigt.

Det beteendet är mera regel än undantag i vår lilla stad.

Ännu farligare blir det när man möter en bilist med samma hjärnsläpp.
 
Det är bara att konstatera ett trist faktum: Väldigt många bilförare i Enköping trycker till blinkersspaken samtidigt som de vrider ratten och upplever antagligen detta som rationellt. De blinkar för att visa att de har börjat svänga vilket tyder på en allvarlig brist i systemet för omvärldsanalys.

Som bilförare i Enköping, försöker jag leva upp till de förväntningar jag har på andra bilister och det är faktiskt inte så svårt.

Blinkerspaken trycker jag till cirka 50 till 100 meter innan jag börjar svänga och parkeringsljuset använder jag bara då bilen står parkerad. Logiskt eller hur?

måndag 20 maj 2013

En månad till midsommar

Klicka på bilden så blir den större
Om du inte redan har planerat annat för midsommarfirandet, hoppas jag att du kommer till Åsenstugan

Bilderna från midsommarafton
Informationslänk

lördag 4 maj 2013

Gårdsstädning 4 maj 2013

Klicka på bilderna så blir de större
Lördagen den fjärde maj i nådens år 2013 var det dags för den årliga och vårliga uppsnyggningen av vår innergård.

 Skottkärran lastad och Andersson rustad för storverk

Gammal man gör så gott han kan
Mot nya mål

Check
 Check
 Check
Till sist en svalkande hojtur efter hårt arbete
-

onsdag 1 maj 2013

Barn är redan människor

Klicka på texten så blir den större
Valborgsfirandet inleddes med ett brandtal som berörde!

Budskapet var att vi alla ska träffas i Åsenstugan klockan 19.00 7/5 (tisdag nästa vecka)

Vi ska träffas för att prata om hur många barn har ett rent helvete hemma och i skolan för att harmonin saknas där den behövs.Jag är övertygad om att årets midsommarfirande inte kan genomföras på ett bättre sätt än att komma till Åsenstugan och visa medmänsklighet
-